Durant la crisi del Covid-19 i sempre, reivindiquem els drets de la petita pagesia agroecològica i de la producció d’autoconsum

Aquests dies d’emergència sanitària deguda al Covid-19, l’administració està establint unes prohibicions a cop de decret que vulneren el dret a una alimentació justa, sostenible i saludable, i que posen en greu risc la continuïtat de la petita pagesia agroecològica i la producció d’aliments per l’autoconsum, tant necessària sempre, però en especial aquests dies.

Per això des de Mengem Osona ens adherim a dues iniciatives indispensables i us animeu a que feu el mateix, ja sigui a títol individual o com a entitat.

La primera és una petició formal que més d’un centenar d’organitzacions i col·lectius de tot Espanya ha registrat al Ministeri d’Agricultura, aquest 30 de març, perquè es «dictin les instruccions pertinents a les comunitats autònomes i ajuntaments per buscar solucions per als mercats no sedentaris i de proximitat».

La demanda es fa davant el tancament generalitzat d’aquests mercats alimentaris per la interpretació excessivament restrictiva que molts governs locals i autonòmics estan fent de les prohibicions decretades per l’estat d’alarma davant la pandèmia de l’COVID-19.

Les organitzacions signants, entre les quals es troben diverses plataformes d’àmbit estatal, remeten als protocols de seguretat i higiene posats en marxa per algunes comunitats autònomes perquè els mercats de proximitat puguin seguir sent garants de seguretat alimentària durant aquesta crisi. Aquests canals de venda directa facil·liten l’accés a la ciutadania de béns de primera necessitat -la producció, circulació i proveïment estan protegides expressament per l’estat d’alarma- en condicions òptimes de seguretat i higiene que solen ser superiors a les de qualsevol supermercat.

També, de cara a mitigar el brutal impacte econòmic que està provocant aquesta crisi en la economia pagesa, es demana un esforç de les diverses administracions perquè apostin per les produccions locals en la compra pública d’aliments per proveir hospitals, centres de gent gran, menjadors socials, menjadors escolars o bancs d’aliments; o mesures fiscals com l’exempció del pagament d’autònoms a les petites granges.

Si voleu llegir l’escrit íntegre presentat davant el Ministeri d’Agricultura o adherir-vos com a entitat ho podeu fer en el següent enllaç.

El segon manifest que hem signat és per defensar que qui disposi d’un hort fora del seu domicili pugui anar-lo a cuidar! Imprescindible iniciativa impulsada per les companyes de l’Aresta Cooperativa, Arran de Terra, l’Ortiga Agricultura Ecològica, l’Arada Creativa i Ramaderes de Catalunya.

Entre les mesures pel covid19 el Departament d’Interior ha prohibit anar als horts que estiguin fora del domicili, però el Reial Decret que regula l’Estat d’alarma recull en l’art 7.1.a que es permet la circulació de persones per a «Adquisició d’aliments».

Creiem que anar a l’hort s’ha de considerar com adquisició d’aliments. L’horta d’autoconsum proveeix d’aliments frescos a milers de persones, son un element clau en un moment de risc sanitari i econòmic, i son autosuficiència alimentària i rural. És més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries, que als supermercats on s’apleguen moltes més persones en un espai tancat. En zones rurals, l’accés als horts evita desplaçaments per comprar.

Reclamem la regulació d’aquesta activitat!

Pots signar la petició clicant aquí i serà enviada amb totes les adhesions el 6 d’Abril al Departament d’Interior.

Seguim, ara i sempre aliments frescos, de proximitat i agroecològics!